Samburele de caisa, ar fi cea mai bogata sursa de vitamina B 17.
Cand eram mici intotdeauna ne placea sa ii adunam , sa ii spargem si sa ii mancam.
Ni se spunea ca seamana la gust cu migdalele. Credeam, desi inca nu gustasem migdale. Le-am vazut mult mai tarziu. 
Apoi, mai mari, din comoditate aruncam acesti samburi. Nu mai aveam timp sa ii spargem. Ii adunam ce-i drept. Ii tineam uscati intr-o punga in camara pana ce simteam ca “ma incurca”.

Dar, afland cat sunt de importanti de fapt, am inceput sa ii reconsider.
In  anul 1950,  biochimistul dr. Ernest Krebs a izolat o noua vitamina pe care a denumit-o B17 – cunoscuta si sub numele de amigdalina.

Cancerul, dupa unii,  ar fi o boala cauzata de o deficienta nutritionala. Nu ar fi vorba despre o bacterie, un virus sau o toxina necunoscuta, ci  despre absenta unei substante pe care omul modern a eliminat-o din dieta sa: vitamina B17.
Samburii de la caise contin aceasta vitamina, ca de altfel toate semintele fructelor (mai putin citricele).  Ea este cea care le confera un gust amarui, specific.

Conform studiilor dr. Krebs, consumul zilnic a 7-10 samburi de caise previne aparitia cancerului.

Amigdalina este alcatuita din doua molecule de glucoza, o molecula de acid cianhidric (compus anti-neoplastic) si o molecula de benzaldehida (analgezic). Comercial, amigdalina (vitamina B17) se prepara din samburii de caise. In Egiptul Antic aceasta substanta se extragea din migdale.
Sunt tari in care, pe bani seriosi, se trataeaza cancerul cu ajutorul  vitaminei B 17. Curios, in SUA acest lucru este interzis.
Pentru ca migdalele sunt accesibile pe piata in orice anotimp, ni se recomanda consumul lor regulat. Dar pentru ca ACUM este sezonul caiselor nu uitati: mancati cat mai multe si adunati samburii! Ii veti consuma cu placere si dupa ce fructul nu va mai fi de sezon.

css.php
%d bloggers like this: